top of page
Поиск
  • Фото автораyuliaa0

"Диво-птах" - вчені знайшли пращура всіх курей Землі


У кар'єрі на кордоні між Нідерландами та Бельгією нещодавно знайшли рештки птаха, який може виявитися пращуром кожної курки на планеті.

Цей птах жив близько 67 мільйонів років тому якраз перед тим, як удар астероїда знищив всіх динозаврів на Землі.

Його рештки допоможуть дізнатися, якими були предки сучасних птахів і як вони еволюціонували.

Птахи походять від динозаврів. Проте вченим було важко відповісти на питання, як саме вони перетворилися на тих птахів, яких ми бачимо зараз. Це було пов'язано з тим, що викопних решток древніх птахів не було.

Залишки птаха, які виявили нещодавно, є добре збереженими. Вони допоможуть заповнити деякі прогалини науки.

"Це унікальний зразок: ми називали його "диво-птах", - сказав доктор Даніель Філд з Кембриджського університету.

"Це єдиний майже цілий череп птаха, який будь-коли знаходили з епохи динозаврів, і він може розповісти нам досить багато про ранню еволюційну історію птахів".

Птаха назвали Asteriornis maastrichtensis на честь Астерії з давньогрецької міфології. Астерія, тікаючи від Зевса, перетворилась на перепілку і впала в море.

Птах важив трохи менш як 400 г. Його вважають предком сучасних курей, качок та іншої птиці.У той час ця частина Європи була мілководним морем, а умови були схожі на сучасні тропічні пляжі. Маючи довгі стрункі ноги, птах, можливо, жив на березі водойми.

"Птахи є такою помітною і важливою групою живих тварин, здатність сказати щось нове про те, як насправді виникли сучасні птахи".

"Ця знахідка справді важлива для палеонтологів та еволюційних біологів", - сказав доктор Філд.

Інформація bbc.com/ukrainian

15 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Дистанційне навчання 2020 н.р.

Мої вітання шановні учні! Ми з вами починаємо навчання дистанційно з допомогою платформи google. Для кожного класу є інструкція як приєднатись до системи. Плідної нам роботи!

bottom of page